Työt-sovellus

Käyttöohje - Karttapohjainen suunnittelu

Tervetuloa käyttämään Työt-sovellusta

Työt-sovellus on kätevä ja helppokäyttöinen työkalu, jolla voi kerätä maastosta mittaustietoa suunnittelua varten. Sovelluksen käytön aloittamiseksi tarvitset Android-mobiililaitteen.

Työt-sovelluksen avulla tallennat tarkat, GPS-pohjaiset reittitiedot maastosta. Lisäksi voit lisätä paikkatietoja, joihin voi liittää erilaisten kuvausten ja luokittelun lisäksi valokuvan ja kompassisuunnan kuvatusta kohteesta.

Tekemäsi materiaali julkaistaan WMS-tiedostoina, jotka voi avata esimerkiksi QGIS-ohjelmalla.

Lisäopastusta ja apua ongelmatilanteissa saat osoitteesta support@protieto.fi.

Käyttäjien luominen

Uudet käyttäjätilit luodaan osoitteessa http://tls.protieto.com.

Kirjaudu tunnuksillasi sisään ja valitse yläreunasta Käyttäjien muokkaus → Luo uusi käyttäjä ja täytä uuden käyttäjän tiedot: nimi, sähköpostiosoite ja salasana. Määritä lisäksi käyttäjän kustannuspaikka valitsemalla Aseta → sopiva vaihtoehto listasta → Ok. Määritä samaan tapaan käyttäjän tehtävä. Valitse lopuksi Luo.

Kustannuspaikka ja tehtävä määrittävät sen, mille karttatasoille käyttäjän tekemät reitit ja paikkatiedot muodostetaan. Jos käyttäjälle asetettu kustannuspaikka on esimerkiksi maankäytön suunnittelu ja tehtävä kaavoitus, reitit ja paikkatiedot näkyvät sekä maankäytön suunnittelun karttatasolla että kaavoituksen karttatasolla.

Olemassa olevia käyttäjätilejä voi tarvittaessa muokata valitsemalla käyttäjälistasta Muokkaa kyseisen käyttäjän kohdalla (esimerkiksi salasanan palauttamiseksi tai kustannuspaikan tai tehtävän muuttamiseksi).

Sovelluksen asentaminen ja kirjautuminen

Työt-sovellus asennetaan menemällä puhelimen selaimella osoitteeseen http://protieto.fi/work.html ja seuraamalla näytön ohjeita.

Asentamisen jälkeen käynnistä sovellus napauttamalla sovelluksen kuvaketta.

Kirjoita avautuvaan kirjautumisnäkymään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi, jotka pääkäyttäjä/esimies on asettanut käyttäjätiliä luodessaan.

Merkitse ruksilla kohta Muista minut, jos haluat että jatkossa kirjautuminen tapahtuu automaattisesti. Valitse Kirjaudu.

Video sovelluksen asentamisesta

Sovelluksen karttanäkymä

Sovellus aukeaa karttanäkymään, joka sijaintitiedon saatuaan kohdistaa nykyiseen sijaintiisi.

Sovelluksen käyttämää karttapohjaa voi vaihtaa napauttamalla M-painiketta. K-painike avaa paikkatietotasojen valinnan, jos tasoja on määritetty.

Karttaa voi zoomata painamalla alakulman plus- ja miinus-painikkeita.

Karttanäkymää liikutetaan liu’uttamalla näyttöä sormella haluttuun suuntaan. ⊚-painike kohdistaa kartan uudestaan nykyiseen sijaintiisi.

Video Android-sovelluksen käytöstä

Reittien tallentaminen

Reitin tallentaminen aloitetaan painamalla ►-painiketta, jonka jälkeen voit seurata etenemistäsi kartalla.

Tallentaminen lopetetaan ◼-painikkeesta. Valitse Pysäytä ja täytä raportti jos haluat täydentää reitin tiedot heti tai Pysäytä, jolloin reitti jää näkyviin sovelluksen Lähettämättä-välilehdelle, josta sen voi avata tietojen muokkausta varten, lähettää tai poistaa.

Paikkatietojen lisääminen

Paikkatietoja lisätään valitsemalla näytön ylälaidasta Uusi raportti.

Lisää paikkatiedon tyyppi napauttamalla Kynä-painiketta, valitse sopiva vaihtoehto listahierarkiasta ja paina OK.

Kirjoita tekstikenttään vapaamuotoinen kuvaus paikkatiedosta.

Lisää raporttiin kuva napauttamalla kamerakuvaketta, jolloin kamerasovellus avautuu ja voit ottaa kohteesta valokuvan.

Määritä kuvan suunta painamalla kompassin painiketta. Odota kunnes mobiililaitteen kompassi on määrittänyt suunnan ja paina sitten painiketta uudestaan. Suunnan voi asettaa myös itse liu’uttamalla astejana haluttuun kohtaan.

Lähetä paikkatietoraportti valitsemalla näytön yläkulmasta Lähetä. Jos poistut näkymästä puhelimen Paluu-näppäimellä, paikkatietoraportti jää Lähettämättä-välilehdelle, josta sen voi lähettää, poistaa tai avata muokkausta varten.

Lähettämättä-välilehdellä voi myös lähettää kaikki siinä näkyvät raportit (reitit ja paikkatiedot) yhdellä kertaa valitsemalla näytön alalaidasta Lähetä kaikki.

Lähettämisen jälkeen raportit ovat näkyvissä Historia-välilehdellä, mutta niitä ei voi enää muokata. Reitin tai paikkatiedon voi kuitenkin kopioida uuden raportin pohjaksi avaamalla välilehdeltä haluttu reitti tai paikkatieto ja valitsemalla näytön yläreunasta Kopioi uudeksi.

QGIS

Sovelluksen luomat WSM-tiedostot voi avata esimerkiksi QGIS-ohjelmalla. Avaa tasot valitsemalla ohjelman yläpalkista Tasot → Lisää taso → Lisää WMS/WMTS-taso → Uusi.

Anna uudelle WMS-yhteydelle vapaavalintainen nimi, kirjoita URLiksi https://toimisto.protieto.com/geoserver2/wms sekä täytä autentikointikenttään käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ja valitse lopuksi OK.

Valitse pudotusvalikosta luomasi WMS-yhteys ja valitse Yhdistä. Yhdistämisen jälkeen listalla näkyvät saatavilla olevat karttatasot, valitse haluamasi tasot ja valitse Lisää.

Video QGIS käytöstä

Reittien ja paikkatietojen muokkaaminen

Sovelluksella luotujen tietojen muokkaaminen tapahtuu osoitteessa palvelimella

Kirjaudu tunnuksillasi sisään ja valitse yläreunasta Kirjausten hyväksyntä → Taulukko. Hae näytölle haluttu materiaali asettamalla hakukriteerit. Merkitse ruksilla aineisto, jota haluat muokata ja valitse sen jälkeen Tila → Palauta takaisin hyväksyntään. Muokkaa aineiston tietoja ja valitse Tila → Hyväksy.

Video palvelimen käytöstä

Reittien ja paikkatietojen julkaisun poistaminen

Työt-sovelluksen kautta lähetetyt reitit ja paikkatiedot julkaistaan automaattisesti. Jos haluat jostain syystä lopettaa sovelluksella luotujen tietojen julkaisun, se tapahtuu palvelimella.

Kirjaudu tunnuksillasi sisään ja valitse yläreunasta Kirjausten hyväksyntä → Taulukko. Hae näytölle haluttu materiaali asettamalla hakukriteerit. Merkitse ruksilla aineisto, jonka haluat poistaa julkaisusta ja valitse sen jälkeen Tila → Palauta takaisin hyväksyntään. Poista aineisto julkaisusta valitsemalla Tila → Hylkää.